• Hem
  • Stoppa riskkapi...
artikel

Stoppa riskkapitalisterna!

Mia Sydow Mölleby, Riksdagsledamot från Örebro länMias krönika till Karlskoga Kuriren

Mias krönika till Karlskoga Kuriren

I tisdags firades den internationella kvinnodagen igen. Det känns konstigt att det fortfarande behövs en dag på året då kvinnors villkor speciellt uppmärksammas. Men det är ju så att kvinnor mår sämre än män och kvinnor tjänar sämre än män, trots att de arbetar mer.
Regeringens politik gör att de ekonomiska skillnaderna mellan kvinnor och män ökar.

På radionyheterna i tisdags rapporterades om att det är 230 000 fler män än kvinnor som har arbete, det är den största skillnaden på 20 år. Mycket beror det på att den offentliga sektorn håller igen.

Det är många kvinnor som arbetar inom den gemensamma sektorn och där sker stora förändringar. Barnomsorg, skolor och sjukvård drivs allt oftare i privata vinstutdelande bolag. Det påverkar arbetsvillkoren för de som är anställda och det påverkar de som är beroende av verksamheterna, föräldrar, barn, patienter, anhöriga osv. Kort sagt, det påverkar oss alla för vi kommer förr eller senare vara i behov av sjukvård och äldreomsorg. Och vi kommer vara beroende av att skolan fungerar så att de som ska ta hand om oss får en bra utbildning.

Den senaste månaden har det varit många rubriker om skolor och barnomsorg som inte fungerar.
Lilla Ny AB är ett aktiebolag som bedrivit förskola i Gamla Stan i Stockholm. Den 1 mars blev deras tillstånd att driva verksamheten indraget med omedelbar verkan. Stockholms skolborgarråd Lotta Edholm skrev på sin blogg att det var ett självklart beslut att ta eftersom kvalitén var så undermålig.
Major Björklund har tvingats erkänna att luckor i lagen har gjort att friskolor kunnat öka sina vinster genom att strunta i att ha bibliotek, studievägledning och sjuksköterskor. Nu ska en parlamentarisk utredning se över om friskolor som inte håller måttet ska kunna dela ut vinster till aktieägarna. Men att stoppa riskkapitalbolagen från att äga skolor vill han inte.

En allt större del av den svenska sjukvården ägs också av riskkapitalbolag, i stor sett samma bolag som äger friskolorna. Det beror inte på att de är så vansinnigt intresserade av att bedriva sjukvård eller att de är intresserade av någon särskild pedagogik. Det beror på att de hittat en säker kassako! Sjukvård och utbildning behövs oavsett konjunktur. Även om det kallas riskkapitalbolag så vill de ha så stora vinster som möjligt, med så låg risk som möjligt och då är svensk skola och sjukvård helt perfekt.

Vänsterpartiet anser att vinstuttaget ska stoppas i förskolor, skolor, sjukvård och omsorg. Det är inget konstigt krav, det är ganska självklart. Våra gemensamma pengar som avsätts för att anställa lärare, sjuksköterskor, skolkuratorer, barnskötare, läkare med flera för att kunna göra bra verksamhet ska användas till just det. Idag försvinner pengar från vården till privata riskkapitalister. 2009 gjorde de sju största vårdföretagen en rörelsevinst på 1,6 miljarder 2009. För de pengarna hade man kunnat anställa 6 800 sjuksköterskor!

Kopiera länk