• Hem
  • Örebrovänstern:...
artikel

Örebrovänstern: efterskänk glesbygdens skulder

Pressmeddelande från Vänsterpartiet Örebro län

logo Vänsterpartister från Örebro län slogs för en ny regionalpolitik på partiets kongress i Stockholm i dag.

Vänsterpartister från Örebro län slogs för en ny regionalpolitik på partiets kongress i Stockholm i dag.

Efterskänk lån till kommuner som drabbas av utflyttning och gör om landsbygdspolitiken till regionalpolitik. Det är några av förslagen som Vänsterpartiet i Örebro län slogs för på V-kongressen i dag.

– Det här är inte en fråga bara för landsbygden, det är ett stort problem i många kommuner som växer för fort, säger Johan Stolpen, kongressombud för Vänsterpartiet i Hällefors.

Motionen, som är inlämnad av hela Örebrodistriktet, kräver att V ska tillsätta en arbetsgrupp för att skapa en ny regionalpolitik.
– Vi vill ha en politik för geografisk rättvisa. Alla måste få samma tillgång till vård, skola och omsorg oavsett var i landet du bor, säger Johan Stolpen.

Sveriges befolkning blir allt mer ojämnt fördelad i landet. Några av de kommuner som drabbas hårdast av utflyttningen ligger i Örebro län. I Hällefors och Ljusnarsberg har befolkningen minskat med 30 procent de senaste 30 åren. Samtidigt växer andra orter så snabbt att de har svårt att klara av utbildning och omsorg.

– Därför måste staten ta ansvar för en modernare regionalpolitik. Vi kan inte hindra människor från att flytta, men vi kan skapa en politik som garanterar att ingen tvingas flytta till städerna för att landsbygden inte längre har råd med bra skolor och värdig äldreomsorg, säger Johan Stolpen.

Motionen gav upphov till flera debattinlägg på kongressen. Den försvarades i talarstolen av Peter Pedersen från Degerfors och Johan Stolpen från Hällefors. Kongressen röstade mot första att-satsen som föreslog en ny arbetsgrupp för regionalpolitik. Övriga att-satser ansåg besvarade då partistyrelsen menar att partiet redan arbetar med dessa frågor.

Kontakt:
Johan Stolpen, kongressombud, Hällefors
0730-62 48 86

Kopiera länk