• Hem
  • Många barn orol...
artikel

Många barn oroliga inför skolstarten!

Mia Sydow Mölleby, Riksdagsledamot från Örebro län

Mias krönika till Karlskoga Kuriren

Den här veckan börjar en släkting till mig fjärde klass. Det borde vara något att se fram emot, det borde vara lustfyllt. För honom och en massa andra barn är tyvärr skolstarten något som ger dem en stor klump i magen. Det är barn som inte känner sig säkra i skolan. Barn som utsätts för kränkande behandling av andra barn. Och tyvärr vet vuxenvärlden ofta inte hur de ska agera. Ofta verkar det som att skolpersonalen inte riktigt vill se vad som händer. Min släkting blir som så många andra utsatt i gymnastiksalens omklädningsrum. En gång försvann hans skor och han var tvungen att gå tillbaks till klassrummet barfota. En annan gång fyllde någon hans skor med vatten och när han sedan skulle gå tillbaks till klassrummet i sina våta skor blev han retad för att han hade så mycket fotsvett att det chippade om skorna. För mig verkar det solklart att den ena av de två lärarna måste vara med i omklädningsrummet. Men nej, de andra nioåriga pojkarna vill inte ha en kvinnlig lärare i omklädningsrummet! Vilket trams, självklart måste en vuxen vara med i omklädningsrummet om det är så att ett barn blir utsatt. Eller så får man se till att det är en manlig lärare med i omklädningsrummet.

Fler vuxna i skolan skulle vara en stor hjälp för många utsatta barn och mer resurser till skolorna behövs verkligen. Istället för att lägga fokus där satsar regeringen pengar på att alla lärare ska legitimeras. Alla som arbetat som lärare i ett år efter att de genomfört sin lärarutbildning kan ansöka om legitimation. Om de ska kunna sätta betyg måste de vara legitimerade.

Lärarutbildningen är en högskoleutbildning där också verksamhetsförlagd utbildning, det som förr kallades praktik, ingår. Efter genomförd utbildning är det rimligt att tänka sig att man också kan arbeta som lärare och därför borde genomförd utbildning borde räcka för legitimation. Givetvis behöver man stöd från kollegor när man är alldeles ny, men att man ska söka om legitimation är bara att krångla till det.

Förresten går jag själv i skolan den här veckan. Jag är i England och pluggar engelska. När jag åkte hit noterade jag att den fantastiska passfrihet vi skulle uppnå med EU-medlemsskapet inte riktigt verkar fungera. När jag checkade in på Arlanda visade jag mitt pass, sen gick jag genom säkerhetskontrollen och visade mitt pass, sen skulle jag ytterligare en våning upp på Arlanda och fick visa mitt pass igen och sedan visade jag passet när jag klev på flygplanet. När vi landade i London fick jag slutligen mitt pass skannat i en maskin.

Dessutom vill jag rapportera att bebisen växer som den ska, båda föräldrarna mår utmärkt bra och barnet förväntas födas i början av oktober. Jag ska bli mormor!! Det är århundradets största händelse och inte en enda tidning har hört av sig. Jag har läst att några som heter Victoria och Daniel ska ha barn i mars, men vem bryr sig?

Kopiera länk