• Hem
  • Sverige ska ha ...
Debattartiklar & Insändare

Sverige ska ha världens bästa sjukvård

Jihad Menhem
Jihad Menhem (V)

Jihad Menhem (v) i en debattartikel, Karlskoga Kuriren

Vänsterpartiet vill att Sverige ska ha världens bästa sjukvård. Om det ska bli möjligt, då måste också de skattepengar som vi betalar till sjukvård gå till just sjukvård. Så är det inte idag. Varje år hamnar minst 4 miljarder skattekronor någon annanstans. Istället för att betala sjuksköterskor åt patienter så betalar våra skattepengar poolskötare åt aktiespekulanter. Sverige har nämligen beslutat att vem som helst som har pengar får köpa svensk sjukvård. Det är ett beslut som vi är nästan ensamma om i hela världen.

De privata företag som köper upp vår sjukvård har oftast enbart ett intresse av att skapa så stora vinster som möjligt. Vinster får dom genom att skära ner på ”kostnader” som till exempel personal och stoppa skattepengar i egen ficka. På det här sättet förvandlas våra gemensamma skattepengar till privata förmögenheter.  För dom 4 miljarder som varje år försvinner från sjukvården så skulle vi till exempel kunna anställa 10 000 sjuksköterskor. Den mesta sjukvården i Sverige som ägs av privata företag ägs av så kallade riskkapitalbolag. Det är bolag som har som affär­sidé att köpa sjukvård och sen blåsa upp aktievärdet genom att avskeda personal och köpa upp andra företag. Sen säljer man sjukvården vidare, tar mellanskillnaden och sticker.

På det här sättet har mycket av den svenska sjukvården bytt ägare dom senaste åren. Ryktet går nere i Europas finanskretsar att det går att tjäna stora pengar på svensk sjukvård. Ett rykte som dessvärre stäm­mer.

Dessutom har de flesta riskkapitalbolag skattesmitning som affärsidé. Många av riskkapitalbolagen är skrivna i skatteparadis för att komma undan skatt. Man på svenska skattepengar men gör allt för att slippa betala skatt själva. Allt det här måste självklart få ett slut. Och det är bråttom, svensk sjukvård blöder skattepengar varje dag.

Att allt mer svensk vård blir privat istället för gemensam gör Sverige mindre jämlikt. Privata vårdcentraler brukar till exempel alltid öppna i rika bostadsområden där människor är mindre sjuka. Eftersom det är mer lönsamt att behandla friska och välbeställda. På det sättet ökar man orättvisorna ytterligare mellan rika och fattiga bostadsområden.

Vi håller alltså på att få en sorts vård för rika och en annan sorts vård för fattiga i Sverige. Vänsterpartiet kräver stopp för ytterligare privatiseringar inom vården. Bara då kan vi bygga världens bästa sjukvård. För alla.

Jihad Menhem, Vänsterpartiet Örebro län

Kopiera länk