• Hem
  • Jonas Sjöstedt ...
Valet 2018

Jonas Sjöstedt talade i Almedalen

image

På fredagskvällen talade Jonas Sjöstedt i ett soligt Almedalen. Han talade bland annat om Vänsterpartiets förslag för att skapa en bättre välfärd genom att ge de anställda mer inflytande.

– Vi har lagt förslagen om hur vi ska ta bort vinsterna i välfärden. Vi har lagt förslagen om hur vi ska få en bättre välfärd med mer personal som är bättre utbildad. Idag har vi tagit ett steg till. Vi har lagt förslag om vad som kommer efter vinstjakten, om hur privatiseringen av välfärden ska ersättas av demokratiseringen av välfärden. Sverige har låtit riskkapitalister styra välfärden de senaste åren. Nu ska vi istället låta personalen utveckla den, sa Jonas Sjöstedt.

– När du flyttar in på ett äldreboende ska du möta personal som är stolta över sitt arbete. Som kan lyssna på vad du behöver och anpassa hjälpen efter det. Det är nyckeln till framtidens skola, sjukvård och omsorg. Vi vill ge hundratusentals kvinnor som arbetar i välfärden inflytande över sitt arbete. Det är att flytta makten och det är kraftfull feministisk politik.

Även klimatfrågan fick stort utrymme i talet.

– Alla vet att klimatomställningen måste göras. Företagen vet det också, men det kommer ofta att vara lönsammare för dem på kort sikt att bara fortsätta som vanligt. Därför behövs det partier som är beredda att ta den konflikten, som sätter klimatet före kortsiktiga vinster, sa Jonas Sjöstedt.

Här kan du läsa hela talet (pdf)…

 

Kopiera länk