• Hem
  • Hälsa – en klas...
Debattartiklar & Insändare

Hälsa – en klassfråga

Jihad Menhem (V) Regionråd i en debattartikel, Nerikes Allehanda 8/7

Jihad Menhem (V) Örebro län

Säg mig var du bor och vad du jobbar med och jag ska säga dig hur gammal du kommer att bli. Hälsa är helt enkelt är en fråga om klass. Du som har läst flera år på universitetet lever längre än du som slutade dina skolår efter grundskolan eller gymnasiet. I Sverige och även i Örebro län skiljer det fem till sex år i medellivslängden mellan olika kommuner och områden. Det är en orättvisa som leder till förtidig död. Ett sådant samhälle vill vi inte ha. Just därför driver vi i Vänsterpartiet stenhårt kravet på en jämlik sjukvård i hela landet. En vård fri från vinstintresse.

När klyftorna i samhället ökar, ökar också skillnaderna i hälsa och livslängd. Det hänger ihop. För tre decennier sedan, i början av åttiotalet var Sverige världsmästare i jämlikhet. Så ser det inte ut längre. Tvärtom. De ekonomiska klyftorna, och därmed hälsoklyftan, ökar snabbare än i något annat OECD-land och har så gjort de senaste tjugo åren. Därför tjänar en vd i ett svenskt storföretag lika mycket som 66 undersköterskor. I Sverige i dag står fattiga och rika hushåll långt ifrån varandra, vilket även avspeglar sig i folkhälsan.

En jämlik hälsa innebär att du ska få samma hjälp oavsett var du bor, vem du är eller hur mycket pengar du har. I Sverige är vi i dag tio miljoner invånare och behoven skiljer sig åt för varje region och landsting – men oavsett det, ska du kunna få tillgång till den vård just du behöver.

För att lyckas med det, behöver det finnas tillräckligt med pengar, tillräckligt med personal, och tillräckligt med vårdplatser. Det måste samhället rusta för, det är inget som händer av sig självt. Det är en av anledningarna till att Vänsterpartiet har förhandlat fram 10 årliga välfärdsmiljarder som ska gå till kommuner och landsting för att göra det möjligt att erbjuda vård efter behov, oavsett tjockleken på din plånbok.

Vi vill också höja skatten för dem som tjänar allra mest, så att de är med och bidrar till en vård för alla och inte bara några få. Till det säger partierna på högerkanten nej. De är inte beredda att se till att vården har de resurser som krävs.

Jämlik sjukvård kräver ett stopp för vinstintresset i vården. I den frågan vacklar tyvärr våra samarbetspartier än hit än dit. På andra kanten hittar vi SD och högerpartierna som hejar på riskkapitalisterna, vilka gör enorma vinster med hjälp av våra skattekronor. Vi anser att alla skattepengar ska gå till den vård som de är avsedda för. Det är din rätt.

Målet om en god och jämlik hälsa för var och en som bor i vårt land måste vara en självskriven del av välfärdspolitiken. Ett mål mindre än så är inte värdigt ett välfärdsland. Hälso- och sjukvårdslagen och socialtjänstlagen kom på 1980-talet. I dessa lagar poängterades detta redan då om en god och jämlik hälsa och vård för alla! Ändå är vi inte där än, sorgligt nog.

Att Vänsterpartiet finns med vid förhandlingsbordet med regeringen gör skillnad – vi ser till att patienten står i centrum, inte pengarna. Med oss får Sverige en bra vård för alla, inte bara några få.


Jihad Menhem (V)
Regionråd Vänsterpartiet Örebro län

Kopiera länk