Vårda patienter från Gaza

I Gaza ser vi den största humanitära katastrofen i modern tid. En FN-rapport från oktober anklagar Israel för krigsbrott och brott mot mänskligheten då israeliska styrkor avsiktligt dödar och torterar sjukvårdspersonal och attackerar medicinska fordon. Attackerna mot barnsjukvård dödar barn inklusive nyfödda, kränker barns rätt till hälsovård och skapar lidande för barn, det får “oöverskådliga konsekvenser” enligt FN.

I Gaza dör, skadas och insjuknar civila, inte minst barn, av bomber, av brist på mat, el och mediciner och av ett kollapsat sjukvårdssystem. Israels militär riktar systematiskt in sig på förstörelse av livsuppehållande infrastruktur. Israeliska ministrar har talat om totalförstörelse av städer och att svälta ut Gazas befolkning på två miljoner med hänvisning till att de är “mänskliga djur.”

På grund av detta är Gaza nu helvetet på jorden. 15 maj uppmanade EU-kommissionen Sverige att ge vård till patienter från Gaza. EU:s civilskyddsmekanism Medevac har gjort detsamma. Sveriges regering har sagt nej.

Sverige är ett rikt land med lång tradition av att hjälpa andra i krig och katastrofer. En tradition högerregeringen nu bryter. Norge och EU-länder som exempelvis Belgien, Italien, Rumänien och Malta vårdar däremot patienter från Gaza.

Det är regeringen som beslutar om och finansierar vård till krigsdrabbade, det belastar inte regionernas och den ordinarie sjukvårdens ekonomi. Vården sker enligt lagen om katastrofmedicin, det handlar om specialiserad eller högspecialiserad vård – exempelvis av ryggmärgsskador, trauma, ögonskador och undernäring – och ges där det finns resurser i landet.

Sverige har vårdat patienter från Ukraina på det här viset, vilket är väldigt bra. Varför inte patienter från Gaza?

Vänsterpartiet i Region Örebro län lägger nu ett initiativ i Hälso- och sjukvårdsnämnden om att kartlägga vår kapacitet att vårda skadade civila och barn från Gaza, och att uppmana regeringen att ompröva sitt nej. Region Stockholm och privata vårdgivare har redan meddelat regeringen att man har kapacitet. Vårdförbundet säger att vi är redo. Region Örebro län kan nu visa ledarskap och stå upp för mänskliga rättigheter och solidaritet i praktiken.

Johan Stolpen (v)
regionråd i opposition

Kopiera länk