• Hem
  • Kollektivtrafik...
Debattartiklar & Insändare

Kollektivtrafiken behöver ha ett hållbart ägande

Jihad Menhem (V) Regionråd i ett svar till oppositionsråd Katarina Tolgfors (M) Nerikes Allehanda, NA

Jihad V
Jihad Menhem (V) Örebro län

Som en privatiseringsförespråkare av välfärden och den gemensamma sektorn riktar regionens oppositionsråd Katarina Tolgfors (M) kritik mot den rödgröna majoriteten i Region Örebro län för den utredning som pågår just nu om hur regionen kan ta över driften av stadstrafiken i Örebro. Dessutom anklagar hon oss för att vi vill ha mer kontroll över en offentlig verksamhet som till hög del finansieras via skattemedel.

Jag är knappast förvånad av Katarinas kritik, det är en typisk attityd hos moderaterna!

En bra kollektivtrafik är för många av oss en absolut förutsättning för att våra liv ska fungera. Det handlar om våra resor till jobb, studier, träning, nöjen, familj och vänner. Men tyvärr, kvalitén på kollektivtrafiken i Örebro län når inte alltid upp till den standard vi önskar.

I regionens nuvarande avtal med de privata utförarna finns ett kvalitetskrav avseende förarnas bemötande, fördonens utrustning, trafiksäkerhetsåtgärder mm. Trots detta inkommer många klagomål från resenärer som handlar om bemötande, fordonens skick, inställda turer samt bristfällig information.

Medborgarnas synpunkter har fortlöpande diskuterats med trafikföretagen i syfte att de ska vidta åtgärder för att åtgärda bristerna, men tyvärr så återkommer eller kvarstår vissa brister under lång tid.

Fler och fler bussförare beskriver sin arbetssituation som omöjlig, med långa arbetsdagar uppdelade på flera körpass och med obetald tid mellan körpassen, utan möjlighet att använda tiden däremellan som man själv vill. Dessutom har många kvinnliga chaufförer slutat p.g.a. dåliga arbetstider och arbetsförhållande. Många mår dåligt av det ständiga upphandlandet och byten av arbetsköpare. Ingen kan vara säker på att ha jobbet kvar efter upphandlingen. Erfarenheterna visar att prispressen i upphandlingarna och byten av arbetsköpare pressar lönerna ytterligare, ger mer obekväma arbetstider och försämrar arbetsvillkoren.

För att kunna säkerställa en hög kvalité och service till medborgarna och förbättra villkoren för busschaufförerna anser vi i majoriteten att regionen ska kunna köra viss trafik i egen regi.

För oss är kollektivtrafiken en samhällsnyttig, teknisk och social infrastruktur, som måste värnas inte konkurrensutsättas. Så vi kommer i alla sammanhang att verka för en förändring mot ett mer hållbart ägande.

Jihad Menhem, Vänsterpartiets Regionråd i Örebro län

Kopiera länk