Mias Krönika

Carema – bolaget som gav vanvården ettansikte!

Mia Sydow Mölleby, Riksdagsledamot från Örebro län

Mias krönika till Karlskoga Kuriren

I onsdags läste jag en debattartikel av Caremas vd där han påtalade att Carema ”vill stå för något nytt i svensk äldreomsorg”. Jo, det har de verkligen lyckats med. Det har väl sällan varit så massiv kritik mot en verksamhet som deras äldreboenden. För många har Carema blivit bolaget som gett vanvården ett ansikte.

Nu har också äldreomsorgsministern reagerat. Men hon ser inget problem med privatiseringar i de här verksamheterna utan har lagt hela ansvaret på kommunerna. Hon menar att de är för dåliga på upphandling och uppföljning, och att kommunerna måste upphandla på kvalitét och inte lägsta pris. I Stockholm, där de värsta skandalboendena ligger, har man upphandlat med kvalitétskriterier och ändå har det blivit så här.

Idag kan kommunerna välja om de vill sköta äldreomsorgen själva, men ministern tycker att de ska tvingas släppa in privata bolag och sedan följa upp med en stor kontrollapparat. Det enklaste vore faktiskt att kommunerna kunde driva omsorgen, självklart måste de också följa upp sin egen verksamhet så att den blir bra. Köp och säljverksamhet inom en kommun eller mellan kommun och bolag slukar en massa resurser bara för kontroll och för att fastställa priset. Läs mer

Gör Sverige mänskligare!

Mia Sydow Mölleby, Riksdagsledamot från Örebro län

Mias krönika till Karlskoga Kuriren

För tre veckor sedan blev jag mormor. Största händelsen det här århundradet, ändå helt utan medial uppmärksamhet. Flera dagar cirkulerade det mesta runt den här nya parveln och allt annat kändes ganska ointressant. Men det är klart att jag fortsätter intressera mig för världen utanför. För det här nya lilla livet spelar det väldigt stor roll hur världen ser ut, hur vi ser på våra medmänniskor och vad vi tar för ansvar för varandra.

Den senaste veckan har det varit mycket skriverier om 91-åriga Ganna från Ukraina.
Nu blev avvisningen stoppad för att Europadomstolen ska pröva fallet. Jag hoppas att det ger resultat så att hon får stanna hos sin familj i Sverige. Och jag hoppas att det påverkar den omänskliga politik som förs idag.

Både migrationsministern och statsministern har klargjort att de absolut inte vill se någon lagändring. De tycker inte att det är något problem med lagen och de vill inte uttala sig i enskilda fall. De menar också att den möjlighet för åldrade föräldrar att återförenas med sina barn i Sverige som fanns tidigare skulle vara omöjlig att återinföra. Enligt ministrarna skulle det kosta så extremt mycket att skolan och sjukvården skulle få stå tillbaka. Hur har det kunnat bli så här? Hur kommer det sig att vi hade råd att låta familjer förenas på 90-talet, men inte idag? Läs mer

Regeringen sviker de svaga

Mia Sydow Mölleby, Riksdagsledamot från Örebro län

Mias krönika till Karlskoga Kuriren

För en vecka sedan var det riksmötets högtidliga öppnande och statsministern pratade om ansvar.
I tisdags kom regeringens budget och där syns inte mycket av det ansvar för Sverige som man pratar så stort om.

Den enskilt största satsningen är att sänka krogmomsen. Det beräknas kosta 5,4 miljarder!! Enormt mycket pengar och till vilken nytta? Många bedömare menar att det inte ger några nya jobb men att det kommer ge mer pengar till krogägarna. Regeringen menar att det ska ge lägre priser på krogen och 3500 arbetstillfällen för ungdomar. Varje arbete skulle i så fall kosta drygt 1,5 miljoner. Om man satsade dessa pengar på kommuner och landsting skulle det bli minst dubbelt så många arbetstillfällen. Viktiga uppgifter inom skolan och vården skulle kunna göras. Ungdomarna skulle må betydligt bättre av att det fanns fritidsledare i skolan, att det fanns ungdomsgårdar på fritiden. Vården av våra gamla skulle kunna utvecklas med mer personal. Ja, det finns mycket klokt man skulle kunna göra med 5,4 miljarder. Läs mer

Många barn oroliga inför skolstarten!

Mia Sydow Mölleby, Riksdagsledamot från Örebro län

Mias krönika till Karlskoga Kuriren

Den här veckan börjar en släkting till mig fjärde klass. Det borde vara något att se fram emot, det borde vara lustfyllt. För honom och en massa andra barn är tyvärr skolstarten något som ger dem en stor klump i magen. Det är barn som inte känner sig säkra i skolan. Barn som utsätts för kränkande behandling av andra barn. Och tyvärr vet vuxenvärlden ofta inte hur de ska agera. Ofta verkar det som att skolpersonalen inte riktigt vill se vad som händer. Min släkting blir som så många andra utsatt i gymnastiksalens omklädningsrum. En gång försvann hans skor och han var tvungen att gå tillbaks till klassrummet barfota. En annan gång fyllde någon hans skor med vatten och när han sedan skulle gå tillbaks till klassrummet i sina våta skor blev han retad för att han hade så mycket fotsvett att det chippade om skorna. För mig verkar det solklart att den ena av de två lärarna måste vara med i omklädningsrummet. Men nej, de andra nioåriga pojkarna vill inte ha en kvinnlig lärare i omklädningsrummet! Vilket trams, självklart måste en vuxen vara med i omklädningsrummet om det är så att ett barn blir utsatt. Eller så får man se till att det är en manlig lärare med i omklädningsrummet. Läs mer

Stoppa riskkapitalisterna!

Mia Sydow Mölleby, Riksdagsledamot från Örebro länMias krönika till Karlskoga Kuriren

Mias krönika till Karlskoga Kuriren

I tisdags firades den internationella kvinnodagen igen. Det känns konstigt att det fortfarande behövs en dag på året då kvinnors villkor speciellt uppmärksammas. Men det är ju så att kvinnor mår sämre än män och kvinnor tjänar sämre än män, trots att de arbetar mer.
Regeringens politik gör att de ekonomiska skillnaderna mellan kvinnor och män ökar.

På radionyheterna i tisdags rapporterades om att det är 230 000 fler män än kvinnor som har arbete, det är den största skillnaden på 20 år. Mycket beror det på att den offentliga sektorn håller igen.

Det är många kvinnor som arbetar inom den gemensamma sektorn och där sker stora förändringar. Barnomsorg, skolor och sjukvård drivs allt oftare i privata vinstutdelande bolag. Det påverkar arbetsvillkoren för de som är anställda och det påverkar de som är beroende av verksamheterna, föräldrar, barn, patienter, anhöriga osv. Kort sagt, det påverkar oss alla för vi kommer förr eller senare vara i behov av sjukvård och äldreomsorg. Och vi kommer vara beroende av att skolan fungerar så att de som ska ta hand om oss får en bra utbildning.

Läs mer

bli_medlem4-262x103
Arkiv
Webbsidan sköts av Jihad Menhem
Webbsidan sköts av Jihad Menhem