• Hem
  • Vår skatt ska i...
Debattartiklar & Insändare

Vår skatt ska inte gå till ett fåtal krösusar

Jihad Menhem (V) Regionråd i en debattartikel, Nerikes Allehanda

Jihad Menhem (V) Örebro län

Vänsterpartiet har många medlemmar som är egna företagare. Tvärtemot vad borgerligheten hävdar så har vi en bra företags- och näringslivspolitik och det är många företagare, särskild kvinnliga, som vet om det. Det är företag som bidrar till att hålla landet Sverige rullande på olika sätt.

Att egna företagare kan vara vänsterpartister ses inte med goda ögon från högeralliansen. Från borgerligt håll så kör man på i samma enkelspår hela tiden ”Ni är emot privata företag!” nu senast i Regionfullmäktige. Men, nej, det är vi inte. Privata företag behövs inom många områden, något annat har vi aldrig sagt.

Det vi däremot har sagt är att vi är emot företag som skor sig på skattemedel, riskkapitalbolag som mjölkar ur skattepengar ur privata vårdcentraler. Vårdcentraler som etablerar sig i storstädernas välmående bostadsområden och behandlar lättare åkommor för större förtjänst och undviker socioekonomiska utsatta områden med djupare sjukdomsproblematik.

Vårdbolag som drar ner på bemanningen på äldreboendet för att öka aktieutdelningen och där den underbemannade personalen inte hinner med att ta hand om åldringarna. Vårdbolag som väger kissblöjor så att de kan användas lite till av tant Emma istället för att hon ska få en ny. Vårdbolag som gång efter annan blir uppmärksammade för vårdskandaler.

Företag som driver skolor och bemannar dessa med icke behöriga lärare. Skolor som i konkurrensjakten sätter för höga kunskapsbetyg på eleverna. Privata skolor som vägrar ta emot elever med särskilda behov eftersom de kräver för mycket resurser. Företag som rätt som det är sätter skolor i konkurs och lämnar eleverna en dag från annan.

Det är det här vi är emot! Det cyniska hanterandet av människor, det ensidiga hyllandet av mammon, där man tappat all medmänsklighet och solidaritet. Där ägarna skor sig på våra skattemedel med hänvisning att de kan utföra allt billigare och bättre. Och som vi gång på gång får bevis för att nej, det kan de inte.

Vänsterpartiet vägrar vinstjakten i välfärden! Vi föredrar en utbyggd gemensam sektor där våra skattepengar gör nytta och inte förökar sig i skatteparadis. Vi vill att alla ska ha tillgång till en bra vårdcentral, en bra skola, en bra äldreomsorg. Det du och jag betalar in i skatt varje månad ska gå till nyttigheter, ska användas till att förstärka vår gemensamma välfärd. Det ska inte berika ett fåtal krösusar som ser sin chans att utöka sitt eget panamabankkonto.
Varje skattekrona behövs och varje skattekrona ska användas där den gör bäst nytta dvs i vården, i skolan, i omsorgen, i vår gemensamma välfärd.

Jihad Menhem, Regionråd Vänsterpartiet Örebro län

Kopiera länk